Αποσκοπώντας στην ενίσχυση της καινοτομίας στον αγρο-διατροφικό τομέα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2), η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το έργο AKUT - “Amplifying the Knowledge and Use of Testbeds”. Τα testbeds είναι φυσικά ή εικονικά περιβάλλοντα, όπου εταιρείες, ακαδημαϊκοί και άλλοι οργανισμοί, μπορούν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη, δοκιμή και εισαγωγή νέων προϊόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών ή οργανωτικών λύσεων σε επιλεγμένους τομείς. Απευθύνονται σε ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν να δοκιμάσουν μια καινοτόμα ιδέα, αλλά δεν διαθέτουν δικό τους εσωτερικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, ή την δυνατότητα πρόσβασης σε άλλα δοκιμαστικά περιβάλλοντα.
Οι φορείς υλοποίησης προέρχονται από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, δύο του Βορρά, τη Σουηδία και τη Δανία, και δύο του Νότου, την Ισπανία και την Κύπρο, συνθέτοντας, έτσι, μια σφαιρική εικόνα της εισχώρησης τέτοιων υποδομών στις Ευρωπαϊκές χώρες και προσφέροντας τις γνώσεις τους για τις επιμέρους αγορές. Ενώ σε Ελλάδα και Κύπρο δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές, με εξαίρεση κάποιες Πανεπιστημιακές αλλά και ιδιωτικά εργαστήρια που χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς, στο εξωτερικό η χρήση τους είναι διαδεδομένη, προκειμένου να μην προβαίνουν σε επενδύσεις κεφαλαίου οι ενδιαφερόμενοι, χωρίς προηγουμένως να έχουν δοκιμάσει τις ιδέες τους.
Της σύμπραξης ηγείται το Σουηδικό επιστημονικό πάρκο Krinova Incubator & Science Park. Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνεται από την Κυπριακή συμβουλευτική εταιρεία Wisefour Ltd, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα και θα εφαρμόσει το έργο σε αμφότερες τις χώρες, το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Lund, το Ισπανικό τεχνολογικό πάρκο AULA DEI και το καινοτόμο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων Skylab του Δανικού Πολυτεχνείου DTU της Κοπεγχάγης.
Στόχος του έργου είναι να διαδοθεί η γνώση και η χρήση των εγκαταστάσεων testbeds, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο μικρές, μεσαίες, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών, υπηρεσιών, προϊόντων και λύσεων, σχετικών με τα τρόφιμα και τη γεωργία. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων εκμάθησης και συνεργασίας που θα συντείνουν στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα των συμμετεχόντων φορέων. Απώτερος σκοπός είναι να προκύψει ένα πρόγραμμα που να μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να χρησιμοποιηθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων μερών (Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, εταιρείες, μεσάζοντες, κτλ.).
Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, το AKUT έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα επιμόρφωσης (e-learning), με ειδικά σχεδιασμένο υλικό για την απόκτηση νέων ικανοτήτων και δεξιοτήτων σχετικά με τα testbeds από τα ενδιαφερόμενα μέρη των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων. Το περιεχόμενο της πλατφόρμας, μεταξύ άλλων, έχει αναπτυχθεί και προσαρμοστεί με βάση μια ολοκληρωμένη ταυτοποίηση και ανάλυση των τρεχουσών αναγκών του γεωργικού και αγροτικού τομέα στις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και τη συλλογή σχετικών καλών πρακτικών από αυτές. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε αγρότες, μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις των σχετικών τομέων, εκπαιδευτές διαφόρων φορέων (Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών πάρκων και τεχνολογικών κέντρων), καθώς και συμβούλους, μέντορες και business designers.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του επικεφαλής της σύμπραξης, Krinova.
Έναρξη Ημερίδας – Εισαγωγή
Κατερίνα Καδένα, Innovation and Development Expert, Wisefour Innovation and Development Organization Ltd.
Session 1 | Τάσεις στον τομέα των τροφίμων
Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κύπρος
Κατερίνα Καδένα, Innovation and Development Expert, Wisefour Innovation and Development Organization Ltd.
Panel Discussion – Q&A Session
Session 2 | Καινοτομία στον τομέα των τροφίμων- Καλές πρακτικές και Case Studies
Δημήτρης Τσάλτας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Panel Discussion – Q&A Session
Session 3 | Αξιοποίηση σύγχρονων βιοτεχνολογικών μεθόδων στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων
Γεώργιος Σκαράκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
Panel Discussion – Q&A Session
Session 4 | Τεχνολογία και καινοτόμες εφαρμογές
Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Head of Data at Agroknow & Foodakai
Panel Discussion – Q&A Session
Session 5 | Διαθέσιμα testbeds (δοκιμαστικά περιβάλλοντα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κωνσταντίνα Σκολαρίκη
Panel Discussion – Q&A Session
Session 6 | Παρουσίαση Προγράμματος Κατάρτισης
Ιφιγένεια Μποκογιάννη
Panel Discussion – Q&A Session
Κλείσιμο Ημερίδας – Συμπεράσματα
Διοργάνωση:
Registrations: